Pozovi nas

3 saveta za samostalno čišćenje mebla kod kuće

Čišćenje mebla može biti izazovno, ali uz odgovarajuće tehnike i sredstva, možete povratiti svežinu i sjaj svom nameštaju. U ovom tekstu ćemo vam pružiti pet saveta o tome kako efikasno očistiti mebl. Bez obzira na to da li je u pitanju mrlja, nečistoća ili samo potreba za osvežavanjem.

1. Obratite pažnju na sredstva za pranje mebla

profesionalno ciscenje mebla

Pre nego što se upustite u čišćenje mebla, važno je odabrati prava sredstva za pranje. 

Pripazite da izbegnete hemikalije koje mogu oštetiti tkaninu. 

Proverite etiketu na meblu kako biste saznali preporučene metode čišćenja i eventualno propisane sertifikovane proizvode za čišćenje.

Možda vas zanima dubinsko pranje namestaja? Naš iskusan tim će očistiti vaš nameštaj kvalitetno, s pažnjom i relativno brzo.

2. Predlažemo čišćenje mebla prirodnim sredstvima

Jedna od opcija koju možete razmotriti je ciscenje mebla prirodnim sredstvima. Soda bikarbona je jedan od takvih proizvoda koji se često koristi za uklanjanje neugodnih mirisa, apsorbovanje vlage i osvežavanje tkanine. Ovo jednostavno i jeftino sredstvo može biti veoma korisno u uklanjanju mrlja i nečistoća sa mebla.

  • Čišćenje mebla sodom bikarbonom

Kako biste iskoristili prednosti sode bikarbone, možete napraviti smesu tako što ćete kombinovati sodu bikarbonu sa vodom. Dobijena smesa je nalik pasti. Nanesite je na mrlju na meblu i nežno je trljajte mekanom četkom ili sunđerom. Ostavite pastu da deluje nekoliko sati kako bi soda bikarbona mogla da apsorbuje nečistoću i mirise. 

Nakon što je pasta delovala, koristite usisivač sa četkom ili usisivač sa nastavkom za čišćenje mebla da biste uklonili suvišnu sodu bikarbonu sa površine mebla. Ali pre nego što počnete čišćenje mebla sodom bikarbonom na celoj površini, uradite test na manje vidljivom delu

Tako ćete biti sigurni da neće doći do promene boje ili oštećenja tkanine. Takođe, ova metoda je najefikasnija za svežije mrlje i manje uporne nečistoće. U slučaju težih mrlja ili dubinskih nečistoća, možda će biti potrebno primeniti druge tehnike čišćenja ili se obratiti profesionalnom servisu koji koristi specijalne masine za subinsko pranje mebla. 

Čišćenje sodom bikarbonom ili drugim prirodnim sredstvimaima ima svoje prednosti u smislu očuvanja zdravlja i bezbednosti. Tako se zbegava upotreba hemikalija koje mogu biti štetne po zdravlje ili mogu oštetiti tkaninu mebla. Ova metoda takođe predstavlja ekološki prihvatljivu opciju, jer je soda bikarbona biorazgradiva i ne zagađuje životnu sredinu.

Sve u svemu, čišćenje mebla prirodnim sredstvima, uključujući sodu bikarbonu, može biti jednostavan, bezbedan i efikasan način da osvežite svoj nameštaj od tkanine i održite ga čistim i blistavim.

3. Da li ste probali suvo pranje mebla?

Suvo pranje mebla pruža praktičnu i efikasnu opciju za čišćenje i osvežavanje nameštaja od tkanine. To možete uradiit penom ili sprejem za suvo pranje mebla. Oba pristupa su jednostavna za korišćenje i daju odlične rezultate.

  • Pena za suvo pranje mebla

Prilikom korišćenja pene za suvo pranje mebla, nanesite je ravnomerno na površinu mebla i ostavite da deluje neko vreme prema uputstvima proizvođača. Zatim, uzmite meku četku ili usisivač sa četkom da biste nežno utrljali penu u tkaninu. Ova metoda omogućava dubinsko čišćenje vlakana i uklanjanje nečistoća. Nakon toga, možete koristiti usisivač sa nastavkom za čišćenje mebla da biste uklonili preostalu penu i nečistoće.

Možda vas zanima i kako osvežiti tepih bez pranja.

  • Sprej za suvo pranje mebla

Druga opcija je korišćenje spreja za suvo pranje mebla. Sprej se jednostavno nanosi na površinu mebla, a zatim se ostavlja da deluje neko vreme kako bi se rastvorile nečistoće. Nakon što je sprej delovao, koristite usisivač sa četkom ili onaj sa nastavkom za čišćenje mebla kako biste uklonili nečistoće i osušili površinu.

Suvo pranje mebla ima nekoliko prednosti. Prvo, ova metoda ne zahteva upotrebu vode, što znači da se izbegava rizik od preterane vlažnosti koja može oštetiti tkaninu ili uzrokovati neprijatne mirise. Drugo, suvo pranje mebla je brzo i praktično, što vam omogućava da osvežite nameštaj bez mnogo napora i vremena. Takođe, ono je efikasno u uklanjanju nečistoća, mrlja i mirisa, čineći vaše meblo svežim i čistim.

Ukoliko vam tradicionalne metode čišćenja ne daju željene rezultate ili su mrlje i nečistoće uporne, suvo pranje mebla može biti odlična alternativa koju vredi isprobati

Pročitajte i naš blog na temu  Kako skinuti fleku od kafe sa tepiha

Ukoliko ništa ne pomaže, uradite dubinsko pranje mebla

Ako su mrlje i nečistoće duboko usađene u tkaninu mebla, možda će biti potrebno uraditi dubinsko pranje mebla. Servisi za dubinsko pranje mebla koriste specijalne mašine i sredstva za čišćenje kako bi temeljno očistili tkaninu. Te mašine rade na osnovu pare i ekstrakcije kako bi uklonile nečistoće iz dubine tkanine, ostavljajući meblo sveže obnovljenim.

Ovaj postupak je posebno koristan kada je meblo podložno intenzivnom korišćenju ili kada su prisutne tvrdokorne mrlje koje se ne uklanjaju tradicionalnim metodama čišćenja. Dubinsko pranje mebla pruža temeljito čišćenje svih slojeva tkanine, vraćajući mu izgled kao nov.

Šta možemo zaključiti…

Čišćenje mebla zahteva pažljiv pristup i korišćenje odgovarajućih tehnika i sredstava. U ovom tekstu smo vam predstavili pet saveta koji vam mogu pomoći da efikasno očistite meblo. Pre nego što počnete sa čišćenjem, uvek proverite etiketu na meblu kako biste se upoznali sa preporučenim metodama čišćenja i sredstvima.

Ako vam prirodna sredstva ne daju željene rezultate, možete pokušati sa suvim pranjem mebla ili se obratiti profesionalnom servisu za dubinsko pranje mebla. Bez obzira na izbor, redovno održavanje i čišćenje mebla od tkanine će produžiti njegov vek trajanja i očuvati njegov svež izgled.

Ako vas zanima dubinsko pranje Beograd je naša lokacija. Budite slobodni da nas kontaktirate.