Pozovi nas

Čišćenje tepiha sodom bikarbonom čini čuda! Super trikovi

Pranje tepiha je važan korak u održavanju higijene i čistoće u domu. Mnogi ljudi traže prirodne i efikasne načine čišćenja tepiha, a jedna od popularnih metoda je upotreba sode bikarbone. Ona je jeftin i dostupan proizvod koji može efikasno ukloniti neugodne mirise, apsorbovati prljavštinu i osvežiti tepih

Kako se priprema smesa?

čišćenje tepiha sodom bikarbonom na suvo

Pre nego što počnete čistiti tepih soda bikarbonom, potrebno je da pripremite pravu količinu.

 Obično je dovoljno izdvojiti 1 šolju (oko 240 ml) sode bikarbone za prosečnu veličinu tepiha. Ako je tepih veći ili ima intenzivnije mirise i prljavštinu, možda će biti potrebno više sode.

Kako se radi čišćenje tepiha sodom bikarbonom?

Nakon što ste ravnomerno naneli sodu bikarbonu na tepih, ostavite je da deluje najmanje 15-30 minuta. Tokom tog vremena, soda bikarbona će apsorbovati mirise i prljavštinu s tepiha. Nakon što je prošlo dovoljno vremena, možete koristiti usisivač da biste je uklonili. Pažljivo usisajte tepih kako biste uklonili svu prašinu i ostatke sode. Ona se može naneti na tepih suva ili razblažena u vodi. 

  • Suvo pranje tepiha

Ako se odlučite za suvo pranje tepiha sodom bikarbonom, jednostavno je pospite ravnomerno po tepihu. Ako želite razblažiti sodu bikarbonu, možete je pomešati s malom količinom vode da biste dobili pastu koju ćete naneti na tepih.

Suvo pranje tepiha soda bikarbonom je jednostavan i efikasan način za osvežavanje i čišćenje tepiha. Nakon što ste uklonili prljavštinu i ostatke sode bikarbone usisivačem, možete primetiti da je tepih već osvežen i miriše bolje.

Možete kontaktirati i nas za dubinsko pranje tepiha u Beogradu.

Kako očistiti tepih sa sirćetom i soda bikarbonom

Ako želite dodatno pojačati efekat čišćenja, možete kombinovati soda bikarbonu sa sirćetom. Sirće je prirodni sastojak koji takođe ima antibakterijska i dezodorirajuća svojstva. 

zena vrsi ciscenje tepiha sa sircetom i sodom bikarbonom

Evo kako da izgleda pranje tepiha soda bikarbonom i sirćetom:

  • Napravite rastvor tako što ćete pomešati 1 šolju (oko 240 ml) sode bikarbone sa 1/2 šolje (oko 120 ml) belog sirćeta.
  • Nanesite smesu ravnomerno po tepihu, posebno usredsređujući se na delove s vidljivom prljavštinom ili flekama.
  • Ostavite smesu da deluje najmanje 30 minuta ili duže, kako bi soda bikarbona i sirće imali vremena da dubinski očiste tepih.
  • Nakon toga usisajte površinu da biste uklonili smesu sa tepiha. Pobrinite se da pažljivo uklonite sve ostatke.

Na koji način soda bikarbona deluje na tepih?

Soda bikarbona je izuzetno efikasna u neutralizaciji mirisa. Ona apsorbuje neprijatne mirise poput onih iz hrane, kućnih ljubimaca ili duvanskog dima, ostavljajući tepih svežim i mirisnim. Takođe, ima sposobnost da apsorbuje i ukloni masnoće i prljavštinu s tepiha. Tako dolazimo do činjenice da je ciscenje tepiha soda bikarbonom idealno za sva domaćinstva. 

Šta možemo zaključiti…

Soda bikarbona je efikasan i prirodan način za čišćenje tepiha. Njena sposobnost apsorbovanja mirisa i prljavštine čini je idealnim sredstvom za osvežavanje tepiha u domu. Takođe, kombinacija sode bikarbone i sirćeta može pojačati efekat čišćenja i pomoći u uklanjanju tvrdokornih fleka.

Međutim, pre nego što koristite soda bikarbonu ili bilo koji drugi proizvod za čišćenje tepiha, uvek proverite uputstva proizvođača tepiha kako biste bili sigurni da je njegova upotreba bezbedna i neće oštetiti tepih. Takođe, pre nego što primenite bilo kakvu metodu čišćenja, preporučljivo je da testirate proizvod na manje vidljivom delu tepiha kako biste se uverili da neće izazvati promene boje ili oštetiti materijal tepiha.

Čišćenje tepiha sodom bikarbonom može vam pružiti čist i osvežen tepih bez upotrebe agresivnih hemikalija. Isprobajte ovu prirodnu metodu čišćenja i uživajte u čistom i mirisnom tepihu u svom domu. Ne samo da će tepih biti očišćen od neugodnih mirisa i prljavštine, već će i prostorija dobiti prijatan i svež miris.

Ako vam je potrebna pomoć oko pranja vašeg tepiha, možete nas kontaktirati. Naš servis za dubinsko pranje vam stoji na raspolaganju. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *