Evo kako se radi dubinsko pranje sedista – 4 važna koraka

Dubinsko pranje sedista automobila je vrlo bitno. Ono čini da naše vozilo bude potpuno čisto i estetski lepo. Što je najvažnije, ciscenje auto sedišta poboljšava higijenske uslove. Samim tim je vozaču i ostalim putnicima ugodnije za vožnju. 

Ako želite da vam auto sedišta budu kao nova, čista i sveža, kontaktirajte naš tim za dubinsko pranje auto sedišta i to pozivom na telefon: 064/4774774 ili na mejl: boriss92@live.com

U nastavku ističemo kako mi radimo dubinsko pranje sedista.

1. Priprema pre pranja sedista automobila

Pre nego što započnemo proces pranja sedišta, neophodno je da ih pravilno pripremimo kako bismo postigli optimalne rezultate. 

 • Uklanjanje tvrdokornih mrlja: Pre nego što upotrebimo usisivač, obraćamo pažnju na eventualne tvrdokorne mrlje na sedištima. Ove mrlje mogu biti od ulja, hrane ili drugih supstanci koje se teško uklanjaju samo usisivačem.

  U tom slučaju, koristimo blagi deterdžent ili specijalizovani mrljač za auto sedišta kako bismo ih predtretirali i olakšali uklanjanje tokom pranja.

 • Provera preporuka proizvođača: Sedišta u automobilima često su izrađena od različitih materijala, kao što su tkanina, koža ili vinil. Svaki materijal zahteva specifičan tretman kako bi se izbegla oštećenja tokom čišćenja.

  Pre pranja auto sedista, obavezno proveravamo preporuke proizvođača automobila ili sedišta kako bismo koristili odgovarajuće proizvode i tehnike ciscenja auto sedista.

 • Skidanje i pranje navlaka: Ako data auto sedišta imaju odvojive navlake, onda ćemo ih skinuti pre pranja. To će nam omogućiti dubinsko pranje sedista u kolima, uključujući i teže dostupna mesta. Obratćamo pažnju na upute proizvođača prilikom skidanja i pranja navlaka.

 • Ventilacija prostora: Pre pranja auto sedišta, osiguravamo dobru ventilaciju prostora. Tako hemikalije neće kružiti autom, već će ispariti van. Takođe ćemo izbeći udisanje štetnih materija.

  Sledite i vi ove korake pre pranja auto sedišta, i bićete sigurni da ćete postići temeljne i efikasne rezultate čišćenja sedišta za kola. Produžićete vek trajanja sedištima i osvežiti izgled unutrašnjosti svog automobila.

Pored ciscenja auto sedista, vršimo i kompletno dubinsko pranje automobila

2. Efikasni proizvodi i sredstva za čišćenje auto sedišta

Pre samog čišćenja auto sedišta, važno je da odaberemo odgovarajuće proizvode u skladu sa materijalom od kog su auto sedišta izrađena. Za tkaninu, uzimamo specijalne šampone i čistače koji će efikasno ukloniti prljavštinu, ali i ne oštetiti tkaninu. 

S druge strane, biramo sredstva za auto sedišta koja nisu agresivna kako bismo izbegli oštećenja površine. Posebno ako se radi o kožnim ili vinil sedištima. 

profesionalno dubinsko pranje sedisrta u kolima

Ako sami čistite auto sedista i želite ekološki prihvatljivu opciju, možete koristiti domaća sredstva za ciscenje sedista u autu, kao što su sirće i soda bikarbona. 

Razmislite o korišćenju zaštitnih sredstava protiv mrlja i fleka kako biste produžili trajnost materijala i očuvali njihov izgled.

Međutim, pre nego što krenete da čistite celo sedište, preporučujemo vam da testirate sredstvo za pranje auto sedišta na manje vidljivom ili neprimetnom delu sedišta. 

Na ovaj način možete biti sigurni da sredstvo neće izazvati neželjene efekte, kao što su izbeljivanje ili oštećenje materijala.

3. Suvo pranje auto sedišta kod kuće

Suvo pranje auto sedišta postaje sve popularniji izbor zbog nekoliko prednosti koje pruža. Ova metoda smanjuje potrošnju vode, čime doprinosi očuvanju okoline. 

A takođe se i brže suši u poređenju s tradicionalnim metodama pranja. Suvo pranje auto sedišta podrazumeva upotrebu posebnih sredstava koja se nanose na sedišta.

Zatim, koriste se specijalne četke ili krpe kako bi se prljavština uklonila. Ova tehnika naročito je pogodna za osetljive materijale sedista koji ne podnose prevelike količine vlage.

4. Koraci za pranje sedista u kolima, kao pravi profesionalac

Da biste postigli vrhunske rezultate prilikom pranja auto sedišta, važno je koristiti pravilne tehnike pranja i sušenja. Preporučujemo vam upotrebu mekane četke ili sunđera za tkaninu, a za kožna i vinil sedišta – mikrofiber krpu. 

Obratite pažnju da koristite umerene količine vode i blaga sredstva za čišćenje. Tako ćete izbeći preterano trljanje i potencijalna oštećenja materijala.

Koristite provereno dobre usisivače, koji dubinski usisavaju sve trošice. Neki od njih je Karčer, koji je višenamenski i verujemo da će vam poslužiti u ove svrhe.  

Pored redovnog pranja, korišćenje navlaka za sedišta je odličan način da sprečite mrlje i istrošenost. A istovremeno ćete olakšati proces dubinskog pranja auto sedišta. 

Ili nas kontaktirajte za profesionalno dubinsko pranje sedista

Dubinsko pranje sedista u kolima je temeljnija metoda čišćenja koja se preporučuje povremeno. Posebno ako su sedišta zapuštena duže vreme ili imaju tvrdokorne mrlje. 

Ova tehnika uključuje specijalne mašine i sredstva za dubinsko pranje sedišta u kolima. Ona prodiru duboko u vlakna materijala, temeljno uklanjajući prljavštinu i bakterije.

Redovno dubinsko pranje pomaže u očuvanju auto sedišta i produžuje njihov vek trajanja.

Možda vas zanima i dubinsko pranje namestaja.

Evo kako se radi dubinsko pranje koznih sedista

Dubinsko pranje koznih sedista je temeljan proces čišćenja koji će ih očistiti i osvežiti potpuno. Evo koraka koje možete pratiti kako biste izveli dubinsko pranje kožnih sedišta:

 • Priprema površine: Pre nego što počnete s pranjem, osigurajte da su sedišta oslobođena otpada, prašine i drugih čestica. Koristite usisivač sa mekom četkom kako biste pažljivo usisali sedišta i uklonili prljavštinu iz proreza i ivica.

 • Testiranje proizvoda: Pre nego što nastavite s čišćenjem celih sedišta, izvršite testiranje odabranog sredstva za čišćenje na maloj neprimetnoj površini kože. Tako ćete biti sigurni da neće izazvati nikakve štete ili promene boje.

  Ovo je važno, posebno ako koristite novo sredstvo ili proizvod.

 • Odabir blagog sredstva za čišćenje: Kada čistite kožna sedišta, preporučuje se upotreba blagog i pH neutralnog sredstva za čišćenje namenjenog upravo za kožu.

  Izbegavajte sredstva koja sadrže abrazivne čestice, rastvarače ili agresivne hemikalije, jer mogu oštetiti kožu.

 • Nanošenje sredstva za čišćenje: Nanesite malu količinu blagog sredstva za čišćenje na meku mikrofiber krpu. Blago pređite preko površine kože, radite u malim delovima kako biste pažljivo očistili celo sedište.

 • Čišćenje nepristupačnih mesta: Kako biste očistili teže dostupna mesta na sedištima, koristite meku četku ili četkicu za zube s mekim vlaknima. Ovo će vam omogućiti da detaljno očistite šavove i uglove.

 • Uklanjanje viška sredstva za čišćenje: Nakon što ste očistili celo sedište, obrišite ga čistom i suvom mikrofiber krpom kako biste uklonili preostalo sredstvo za čišćenje.

 • Hidratacija kože: Da biste sačuvali mekoću i sjaj kože, preporučuje se nanošenje hidratantne kreme ili specijalizovanog sredstva za kožu na sedišta nakon čišćenja. Ovo će pomoći u očuvanju kože, sprečiti njeno isušivanje i pucanje.
Možda vas zanima i kako se radi ciscenje mebla
 

Važno je pratiti upute proizvođača sredstva za čišćenje i obavezno koristite odgovarajuće proizvode za kožu kako biste sačuvali njen kvalitet i lep izgled.

Dubinsko pranje kožnih sedišta se obično preporučuje da se obavi povremeno, na primer, jednom u nekoliko meseci, kako biste produžili vek trajanja sedišta i očuvali njihovu lepotu.