Pozovi nas

Kako ukloniti miris urina iz tepiha? – 7 SUPER trikova

Miris urina u tepihu može biti neugodan i uporan problem, ali uz odgovarajuće metode čišćenja i pravilne brige, možete se rešiti ovog problema. U ovom tekstu, odgovorićemo na pitanje kako ukloniti miris urina iz tepiha. Istražićemo različite korake i tehnike koje su se u praksi pokazale najefikasnijim.

Zašto miris urina ostaje u tepihu?

Pre nego što krenemo sa rešavanjem problema, važno je razumeti zašto miris urina može ostati u tepihu. 

pas mokrio po tepihu

Urin sadrži amonijak i druge hemikalije koje, kada se osuše, ostavljaju neprijatan miris mokraće.

 Takođe, urin može prodreti duboko u vlakna tepiha, što ga čini teško uklonjivim samo površinskim čišćenjem.

 

1. Koraci pre čišćenja: Brza reakcija je ključna!

Prva stvar koju treba uraditi kada primetite miris urina na tepihu jeste brza reakcija. Što pre reagujete, to će biti lakše ukloniti miris. Očistite mesto gde je urin dospeo čim primetite problem.

2. Osnovna oprema i sredstva za čišćenje koje će vam trebati

Da biste efikasno uklonili miris urina iz tepiha, trebaće vam određena oprema i sredstva za čišćenje. Evo osnovnih stvari koje će vam biti potrebne:

 • Gumene rukavice: Koristite ih kako biste zaštitili ruke od hemikalija.
 • Papirne ili tkanine za upijanje: Upotrebite ih da biste apsorbovali višak urina sa tepiha.
 • Sredstvo za uklanjanje mirisa: Koristite komercijalne proizvode ili prirodna sredstva, o čemu ćemo detaljnije govoriti.
 • Četka za tepih: Upotrebite je za dubinsko čišćenje vlakana tepiha.
 • Usisivač: Koristite ga da biste uklonili preostale čestice i prašinu.

3. Prirodna sredstva za uklanjanje mirisa urina iz tepiha

Prirodna sredstva za uklanjanje mirisa urina iz tepiha su često pristupačna i ekološki prihvatljiva opcija koja može dati odlične rezultate. Evo nekoliko primera:

 • Soda bikarbona: Čišćenje tepiha sodom bikarbonom je realtivno jednostavno. Pospite sodu ravnomerno po mestu gde je urin dospeo. Ostavite je da deluje nekoliko sati ili preko noći, a zatim usisajte tepih.
 • Sirće i voda: Pomešajte jednake delove vode i sirćeta. Nanesite ovu mešavinu na mesto sa mirisom urina, ostavite da se osuši, a zatim usisajte tepih.

Pored soda bikarbone i sirćeta, postoje i drugi prirodni sastojci i tehnike koje možete koristiti:

 • Aktivni ugalj: Poznat je po svojoj sposobnosti da apsorbuje mirise. Možete napraviti prah od aktivnog uglja i posuti ga po mestu zagađenom urinom. Ostavite ga da deluje nekoliko sati pre nego što usisate tepih.
 • Esencijalna ulja: Esencijalna ulja, kao što su lavanda, čajevac ili limun, imaju prijatne mirise i antimikrobna svojstva. Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja u vodu koju koristite za čišćenje tepiha. Ova mešavina ne samo da će ukloniti miris urina, već će i ostaviti svež i prijatan miris u prostoru.
 • Enzimski čistači: Specijalno su formulisani specijalno za uklanjanje mirisa urina. Ovi proizvodi sadrže enzime koji razgrađuju proteinske komponente urina, efikasno ga neutrališući. Pratite uputstva na etiketi i koristite ih kako je naznačeno.
 • Kisela so i boraks: Ovo je još jedna mešavina koja može biti efikasna. Pomešajte kiselu so i boraks u jednakim delovima i nanesite ih na mesto sa mirisom urina. Ostavite da deluje neko vreme, a zatim usisajte tepih.

Da li znate kako ukloniti miris urina iz tepiha na nesvakidašnji način?

Ako je tepih prenosiv, iznesite ga na sunce. Sunčeva svetlost ima prirodna antibakterijska svojstva i može pomoći da se neutrališe miris urina. Ostavite tepih na suncu nekoliko sati, ali pazite da ne ostane predugo kako ne bi izbledele boje.

Odluka o tome koje prirodno sredstvo koristiti zavisiće od vaših potreba i dostupnosti materijala.

kako ukloniti urin sa tepiha

 U svakom slučaju, budite strpljivi i dozvolite prirodnim sredstvima dovoljno vremena da deluju. 

Tako ćete postići najbolje rezultate u uklanjanju mirisa urina iz svog tepiha.

4. Kako koristiti komercijalne proizvode za uklanjanje mirisa urina

Ako vas zanima kako ukloniti miris urina iz tepiha korišćenjem komercijalnih proizvoda, važno je razumeti da postoji širok spektar takvih preparata dostupnih na tržištu. Birajte proizvod koji je posebno formulisan za uklanjanje mirisa urina, jer obična sredstva za čišćenje možda neće biti dovoljno efikasna.

Prilikom primene komercijalnog proizvoda, pridržavajte se sledećih koraka:

 • Priprema površine: Pre nego što nanesete proizvod, očistite mesto sa mirisom mokraće što je bolje moguće. Uklonite sve vidljive čestice i suvišan urin. Možete koristiti papirne ili tkanine za upijanje da biste apsorbovali višak tečnosti.
 • Nanošenje proizvoda: Pažljivo pratite uputstva na etiketi komercijalnog proizvoda. Obično ćete ga naneti direktno na mesto sa mirisom urina. Neki proizvodi dolaze u obliku spreja, dok se drugi nanose četkom ili sunđerom. Uverite se da ravnomerno rasporedite proizvod po celoj površini zahvaćenoj mirisom.
 • Vreme delovanja: Većina komercijalnih proizvoda za uklanjanje mirisa urina zahteva određeno vreme da bi delovali. Ovo vreme može varirati, ali obično se kreće između 15 minuta do nekoliko sati. Ostavite proizvod da deluje onoliko koliko je navedeno na etiketi.
 • Ispiranje: Nakon što proizvod ostoji, pažljivo ga isperite ili usisajte sa tepiha. Proizvod treba potpuno ukloniti sa površine tepiha. Ovo je važno kako biste izbegli ostavljanje hemikalija koje mogu privući novi urin ili ostaviti ostatke na tepihu.
 • Sušenje: Nakon čišćenja, osigurajte da se tepih potpuno osuši. Preporučljivo je da koristite ventilatore ili otvorite prozore kako biste ubrzali proces sušenja. Vlaga može doprineti stvaranju neprijatnih mirisa i razvoju buđi, pa je sušenje ključno.

Kada koristite komercijalne proizvode, budite strpljivi i pažljivi, prateći uputstva na etiketi. Ne zaboravite da pre pranja tepiha na većem delu testirate proizvod kako biste bili sigurni da neće izazvati nikakve neželjene efekte na boje ili materijal tepiha. Ako vas zanima kako ukloniti miris mokrace sa tepiha na profi način, možete nas pozvati. 

5. Kontaktirajte profesionalni tim za pranje

U nekim slučajevima, miris urina može prodreti duboko u tepih. Tada je potrebno dubinsko pranje tepiha. Možete ga uraditi sami uz odgovarajuću opremu ili uz pomoć stručnih lica, što je bolja opcija.

Naime, osobe koje su kvalifikovane za ovaj posao, imaju godine iskustva i znaju kako da adekvatno rukovode sredstvima. Kao na primer, paročistačem i drugim hemijskim aparatima.  

6. Važnost potpunog sušenja tepiha nakon čišćenja

Nakon čišćenja tepiha, važno je da se potpuno osuši, kako ne bi ostala vlaga koja ume biti štetna. Naime, vlaga može stvarati nove neprijatne mirise, a takođe može doprineti razvoju buđi. 

 1. Prevencija razvoja buđi: Vlaga koja ostaje u tepihu nakon čišćenja može biti idealna sredina za razvoj buđi. Buđ može uzrokovati ne samo dodatne neprijatne mirise, već i ozbiljne zdravstvene probleme, posebno kod osoba koje su alergične na buđ. Stoga je potrebno osigurati da tepih bude potpuno suv kako bi se sprečilo njegovo stvaranje.

 2. Izbegavanje ponovnog privlačenja mirisa urina: Preostala vlaga u tepihu može privući preostali urin iz dubljih slojeva tepiha ili podloge. To može rezultirati ponovnim pojavljivanjem mirisa urina nakon što se činilo da je problem rešen. Temeljno sušenje tepiha pomaže u sprečavanju ove situacije.

 3. Ventilacija: Da biste osigurali potpuno sušenje tepiha, koristite dobru ventilaciju u prostoriji. Otvorite prozore kako biste omogućili protok svežeg vazduha, a ako je moguće, koristite i ventilatore kako biste ubrzali proces sušenja.

  Ako imate pristup suncu, iznesite tepih na sunce, jer sunčeva svetlost takođe pomaže u sušenju i dezinfekciji tepiha.

 4. Upotreba sušilice za tepih: Kako ukloniti miris urina sa tepiha nije lako, a sušilice za tepih su tu da pruže brzo sušenje tepiha, nakon pranja istog. Ako ste ozbiljno zabrinuti zbog potpunog sušenja, razmotrite mogućnost angažovanja profesionalaca ili iznajmljivanja ovakvih mašina.

7. Kako sprečiti ponovno pojavljivanje mirisa urina

Da biste sprečili ponovno pojavljivanje mirisa urina, obratite pažnju na higijenu kućnih ljubimaca. Sprečavanje ponovnog pojavljivanja mirisa urina u tepihu zahteva odgovornost u održavanju higijene kućnih ljubimaca i pravilnoj prevenciji.

Evo nekoliko dodatnih saveta kako da se uspešno izborite sa ovim izazovom:

 1. Redovno čišćenje prostora za kućne ljubimce: Ako imate kućnog ljubimca, ključno je da redovno održavate higijenu mesta gde provodi vreme. To znači čišćenje kutije za mačke, čišćenje prostora za štence ili redovno menjanje pelena za male pse. Održavanje ovih prostora čistim smanjuje rizik od nesreća.

 2. Redovno izvođenje kućnih ljubimaca napolje: Ako je moguće, izvodite svoje kućne ljubimce napolje redovno kako bi obavili svoje potrebe. Pravilno dresiranje i šetnje mogu smanjiti rizik od nesreća u kući.

 3. Upotreba repelenata: Repelenti za kućne ljubimce mogu biti korisni u održavanju njihovih daleko od osetljivih područja u vašem domu. Ovi proizvodi emituju mirise ili zvuke koji odvraćaju kućne ljubimce od prilaska tepihu ili drugim mestima koja želite zaštititi.

Saveti za održavanje svežeg mirisa tepiha nakon čišćenja

Da biste očuvali svež miris tepiha nakon čišćenja, redovno usisavajte tepih, posebno u prostorijama gde se kućni ljubimci često zadržavaju. Takođe, možete koristiti mirisne osveživače za tepih kako biste ga održali prijatnim.

Odgovor na pitanje kako ukloniti miris urina iz tepiha ume ponekad biti komplikovan, ali verujemo da sledeći savete koje smo istakli, možete povratiti svežinu i čistoću svog tepiha. Pratite ove korake i brzo ćete se osloboditi neprijatnog mirisa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *